Depunerea Declaratiei 394. Termen limita

Declaratia 394 folosita de firme atunci cand declara livrarile si achizitiile pe teritoriul national a suferit modificari. Cele mai recente modificari legislative se regasesc prevazute in Ordinul nr. 2328/2016 publicat in Monitorul Oficial nr. 601/2016 si Ordinul nr. 2264/2016 publicat in Monitorul Oficial nr. 578/2016.

 

Formularul 394, prin care se declara operatiunile efectuate in Romania de platitorii de taxa pe valoarea adaugata (TVA), va trebui completat integral de la 1 octombrie, in conditiile in care, intre 1 iulie si 30 septembrie, contribuabilii sunt obligati sa completeze doar sectiunile dedicate operatiunilor derulate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Astfel, declaratia aferenta lunii octombrie, ce va trebui transmisa Fiscului pana cel tarziu pe 30 noiembrie, va cuprinde operatiunile de livrari sau achizitii efectuate catre/ de la persoane fizice, cat si juridice.

 

De la 1 octombrie, persoanele inregistrate in scopuri de TVA vor completa integral documentul, in sensul ca vor cuprinde toate operatiunile de livrari sau achizitii de bunuri efectuate catre, dar si de la contribuabili, fie ei platitori sau neplatitori de TVA (persoane fizice si persoane juridice).

 

Potrivit prevederilor legale in vigoare, declaratia 394 trebuie sa fie completata si depusa la Fisc de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri/ prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul sau beneficiarul. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

 

In aceasta situatie, declaratia 394 trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” sau “TVA la incasare”, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

 

Aceasta obligatie o au persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. In schimb, nu se inscriu in formularul 394 achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.

 

Ordinul ANAF nr. 2328/2016 a prelungit termenul de depunere a acestui formular. Astfel, declaratia 394 se depune la organul fiscal competent, pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare, iar in cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie, dupa caz. Astfel cei care au ca perioada fiscala luna, vor depune D394 aferenta lunii pana pe 30 august, iar cei care au perioada fiscala trimestrul vor depune D394 aferenta trimestrului al III-lea pana pe 30 octombrie 2016.

 

Potrivit stirilor juridice, reamintim faptul ca nedepunerea declaratiei 394 in termenul legal este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda, in conformitate cu prevederile art. 336 alin. (2) lit. c) din Codul de procedura fiscala.

 

In concluzie, va reamintim ca data de 30 este termenul-limita de depunere, la unitatile fiscale competente, a declaratiei 394 aferente lunii august, pentru contribuabilii care au ca perioada fiscala luna. Desigur, in cazul acesteia trebuie declarate numai operatiunile derulate cu persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, la fel cum se va intampla si cu formularul aferent lunii septembrie